onsdag 13. februar 2013

Vindafjord, Vikedal og videre til Bømlo. 2012 - august.

Lørdag 4. august - og en av de få dagene vi våknet til sol og (etter forholdene) varmt vær. Vi befant oss i Vikedal og det var tid for å plotte inn veien videre.  I løpet av formiddagskaffen ble vi enige om at nå ville vi ut mot havet (som vanlig, får man vel si), først ut til øyriket Bømlo og deretter en tur rundt Stord. Men hvorfor haste avgårde når det var så fint i solveggen i Vikedal, vi hadde kaffe og boller og en god bok.............
Men så kom vinden, sola forsvant og vi måtte finne noe annet å gjøre. Vi hadde ikke sett så mye utenfor sentrum, så en liten kjøretur eller sykkeltur i nærområdet kunne være en bra ide. Det ble biltur, denne gangen også.......
Vi kjørte nordover fra Vikedal, passerte tettstedet Hallingstad, rundet en "bergnabb" og plutselig var vi over i en ny dal, Vikedalsdalen, hvor landskapet flater ut. Et flott eksempel på norsk landbruk anno 2012 - grønne enger, fine gårder med nye og relativt store driftsbygg. Ingen nedlagt bygd, dette her. Takk og pris for at så mange vil produsere mat i Norge.
Vikedalsdalen

En vakker liten bygd med Vikedalselva som bukter seg gjennom dalen, og hver gård har sin lille fiskebu ved elva så det ut til.
Vikedalselva er en av Rogalands beste lakseelver, i 2012 var den fortsatt stengt for fiske fra sjøen og helt opp til Låkafossen, og laksebestanden har tatt seg godt opp, ble vi fortalt.
Låkafossen er en skiltet severdighet (god parkeringsplass), men det var vått og glatt i terrenget så vi tok ikke sjansen på å lete etter fotomotivet, fra brua kan man nemlig bare høre buldringen av vannmassene dypt nede i gjelet. Muligens finnes det stier som vi ikke fant.

Vi fortsatte opp mot Fjellgardsvatnet på fin vei. Her er terrenget brattere og gårdene færre. Ved nordenden av vannet går flere turløyper innover i fjellet. Smal vei og mye opp og ned. Begynte så smått å tenke på om det var lurt å snu - og så var vi plutselig omtrent i gjødselkjelleren på en gård. Det var bare å rusle opp på gården og beklage, og spørre pent om å få snu på tunet. Og bonden var veldig hyggelig, selvfølgelig var det i orden. Takk til han.
Fjellgardsvatnet. På gården til høyre måtte vi inn på tunet for å snu.
--- --- ---

En omvei som viste seg å by på fantastisk utsyn over fjord og fjell.

I stedet for korteste vei til Bømlo valgte vi rv 514 til Ølen, videre vestover til Ølsvågen (Ølensvåg), og så nordover på rv 543. Ølsvågen er et moderne industristed i vekst, bl.a. et stort verft for reparasjon og vedlikehold av skip og oljerigger.
Ølsvågen
Vi hadde været på vår side. Strekningen Ølsvågen - Bjoaneset opplevdes som å kjøre i et langstrakt postkort. 180 grader utsikt over fjorder og fjell fra Leirvik på Stord i vest, Borgundøya og Halsenøya i nord og i nordøst fastlandet med fjellene i Kvinnherad. Heldigvis var det lite trafikk, vi kunne nyte den spektakulære utsikten og ta en kort stopp innimellom for et bilde eller to.

Fra Bjoaneset fortsatte vi sørover på en smalere vei langs Ålefjorden. Her er det mer skog og veien går litt mer inn i landet. Ved Vikebygd er man igjen nede ved sjøen. Et nydelig sted og en tur ned til båthavna er "et must". Godt med parkeringsplass, fin molo å gå tur på og nydelig utsikt over grønne bygder, fjord og fjell. Perfekt til en lang pause.

Denne rundturen ender ved E 134 ved Skjoldafjorden. Vi skulle videre nordover til Bømlo, i første omgang gjennom Sveio til broene over Bømlofjorden. Men først overnattet vi på Viggo´s bobilcamp i Kvalvåg.
Viggo´s bobilcamp i Kvalvåg.
Flere bilder, se:
http://maritogjarlbilder.blogspot.no/search/label/Bjoa










1 kommentar:

  1. Flotte bilder fra turen din, der jeg likte spesielt godt det første :)

    SvarSlett