lørdag 26. oktober 2013

Mosterhamn og Hiskjo, Bømlo. August 2012.

Utflukt til Mosterhamn, et gammelt fiskevær på øya Moster på østsiden av Bømlo. Røyksundkanalen som skiller øyene Moster og Bømlo har vært benyttet i flere hundre år av mindre båter, og er sammen med Kulleseidkanalen en attraksjon for båtturister. Dessverre preges den av forfall iflg. Bømlo-nytt av august 2013 (Bomlo-nytt.no), utbedring er planlagt og vi får bare håpe at kanalen kan stå ferdig til neste sesong. Gjestehavna har plass til hele 150 båter.
Røyksundkanalen.

Mosterhamn er et gammelt fiskevær. Det var fredag formiddag og vi håpet å treffe på en eller annen som i morgentimene hadde vært ute på fjorden og kunne selge oss litt av fangsten. Men det var stille i havna bortsett fra tre hyggelige karer som drev og engnet et kveitevad. De hadde nyfisket makrell og da vi ymtet om at vi godt kunne tenke oss å kjøpe et par - tre stykker, så kunne vi bare forsyne oss, de ville ikke høre snakk om betaling. Årets første makrellmiddag ble stekt på brygga i Finnås neste dag.



Mosterhamn har to flotte severdigheter. Den ene er Moster gamle kirke, en steinkirke fra 1100-tallet, den ble bygd på samme sted som Olav Tryggvason reiste den første kirka i Norge. Moster gml. kirka kan være den eldste bevarte kirke i landet og er fortsatt i bruk ved spesielle anledninger.
KIlde: http://nn.wikipedia.org/wiki/Moster_gamle_kyrkje


Den andre attraksjonen er Moster Amfi, friluftsscenen som er bygget i et tidligere kalkstensbrudd. Scenen har fine tribuner med plass til 1200 mennesker. Bygget som er oppført i tilknytning til amfiet er meget spesielt og har en flott utforming som ikke dominerer omgivelsene. Bygget innholder en trolsk og spennende sal som benyttes til konserter og utstillinger eller anledninger som bryllup o.l., samt en hyggelig kafe som også brukes til utstilling.
Tre av veggene i salen er bergvegg, belyst med levende lys, stemningsfullt og vakkert. Salen skal ha god akustikk. Se: http://www.mosteramfi.no
Moster Amfi.
Og til alle vaffelelskere  - kafeen hadde veldig gode vafler og lefse!

Siden vi aldri får nok av smale kystveier, endeløse strender og blått hav, så bare måtte vi legge turen ut til det mest ensomme punktet vi kunne finne på Bømlo, den lille prikken av en øy, lengst i vest. Og det var vei ut dit, god vei viste det seg, selv om det var smalt.
Fantastisk tur, utallige lune viker og sund, det ble mange bilder og mye film.
Parkering var det dessverre dårlig med. Etter nesten å ha kjørt inn på privat eiendom, en brygge selvfølgelig, fant vi parkering ved skolen. Vi så at det går vei ut til Hiskjoholmen, men var usikker på om vei og parkering var egnet for bobil. Privat vei, men lov å kjøre - vi ble litt usikre.
Hiskjoholmen er et gammelt handelssted med flere bygninger, bl.a. fiskerøkeri som nå er galleri. Bygningene var lukket og vi så ingen å spørre. Egentlig er det spaserturen ut dit som er den beste opplevelsen. Utsikten, den lange moloen ut til holmen og de små tuftene som en gang for meget lenge siden ble rydde for enorme mengder stein for å få en smal stripe åker. Stillheten råder her og vi skulle gjerne ha blitt her en dag eller to, men nå var det tid for å vende nesen hjemover.

Flere bilder, se: http://maritogjarlbilder.blogspot.no/search/label/Hiskjo%20Mosterhamn%20Røyksundkanalen










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar