torsdag 15. mars 2012

Røros - Hitra. 2011 august.

Godværet var definitivt over for denne gang. Vi tilbrakte et par dager på Håneset Camping på Røros, det regnet nærmest uavbrutt så vi krøp under pleddene med lesestoff og pc. Til tross for at kalenderen bare viste 9. august ble følelsen av høst stadig mer påtrengende. Campingplassen var bløt og oppkjørt fra før av og ble i løpet av to døgn nærmest ubrukelig, tilslutt fikk nye gjester stille opp på veiene i anlegget. Tiden var inne for å vende nesen vestover, men først trosset vi været ( 11 grader og iskald vind ) og ga oss ut på en byrunde. Vi gikk fort. Rett inn på kafeen på Domus senteret, til varm kaffe, vafler og pjalt. Pjalt eller Rørospjalt, beskrives som en variant av lemse (hva nå det måtte være), jeg synes det var en mellomting av svele og tykk pannekake, uansett - det er kjempegod kaffemat.


Det var så kaldt ute at det var umulig med normalt tempo for en byrunde. Istedet ble det gate opp og gate ned i flere runder inntil det var tid for mere mat, denne gangen var det Kaffestuggu som fristet med god gammeldags salt lapskaus.
Kaffestuggu er den eldste kafeen i Røros og er vel verdt et besøk. Fine stuer med historie i veggene, og en atmosfære fjernt fra dagens stereotype minimalisme. De har egen hjemmeside,  www.kaffestuggu.no
Og maten var veldig god, kanskje den beste lapskausen vi har spist, hjemmelaget tatt i betraktning. Desserten ble droppet, vi hadde lokalisert og sjekket bakeriet i byen og fylte opp med ferske bakervarer før vi sa adjø til Røros for denne gang. Planer om en tur til innsjøene østover mot svenskegrensen ble utsatt til en annen gang, nå ble det rv 30 mot Gauldalen. Men først en god kopp kaffe med fersk rullekake.

Det regnet jevnt og trutt, først gjennom Rugldalen og senere Gauldalen. Enormt mye vann i elvene. Etter hvert kom også tåka sigende. Vi hadde gledet oss til denne etappen, det er neste tredve år siden sist vi var på disse trakter, men dette ble en dyster tur. Dyster fordi vannmassene var så voldsomme, så unormale, skummelt rett og slett. Tankene rundt klimaendringer begynte å spinne, litt mildere klima, javel, man forestiller seg små endringer over lange perioder, ikke så dramatiske som det vi har vært vitne til denne sommeren. Dette er noe helt annet, tenkte jeg, i tåka time etter time gjennom Gauldalen den 9 august 2011. Det var som en perfekt location for en dramatisk film, de voldsomme vannmassene som raste gjennom den trange dalen, innhyllet i tåke og tett regn. Vindusviskerne gikk for fullt, likevel var det dårlig sikt og det var skummelt mye vann i veibanen.
Sent på kvelden kom vi trygt frem til Lundamo.
Det var imidlertid ikke overraskende at nettopp denne strekningen ble utsatt for flom og oversvømmelse etter nok en uke med regn. Link til video fra turen finner du lenger ned på siden.

Vi startet tidlig neste dag, først E6 nordover, senere rv 39 vestover fra Klett noen kilometer sør for Trondheim.
Nå var vi kommet til kysten, veien videre følger Gaulosen og senere Orkdalsfjorden. Fin vei, men sørgelig lite å se og dårlig med stopplasser på grunn av ny vei med mange tunneler på de fineste stedene.
Fra Orkanger bar det videre på rv. 714 og nå var vi endelig på vei ut mot havet, men først var det over fjell og ned til fjord (Snillfjord og Åstfjorden), før vi var fremme ved Trondheimsleia. Bro til øya Hemnskjel, videre undersjøisk tunnel før man kommer "i land" på Hitra.

Snillfjord - Remmafjellet.
VIDEO:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar