mandag 26. mars 2012

Frøya. 2011 august.

Lørdag morgen, Strømsvik camping - våknet til strålende sol og blikkstille fjord. Perfekt dag til å forflytte seg til naboøya Frøya. Undersjøisk tunnel her også, fantastisk utvikling bortsett fra at man som turist går glipp av en ferjestrekning. For de fastboende (ca 4000 iflg. Frøya turistinfo) og næringslivet er nok tunnelene et stort fremskritt, for oss turister med saltvann i blikket byr øyene på rikelig med andre muligheter til en båttur eller to. I likhet med Hitra er Frøya et øyrike bestående av flere tusen øyer, holmer og skjær.
Utenfor Frøya ligger en lang øyrekke som strekker seg fra Titran i sørvest til det fraflyttede fiskeværet Halten i nordøst.

I følge turistinformasjonen (www.froya.kommune.no) er det muligheter for overnatting på flere av øyene.
De mest kjente er Sula, Mausund, Gjæsingene og Sørburøy.
Fra Frøya går det ferje til Sula, Mausund og Bogøya og hurtigbåt til Gjæsingene og Sørburøya m.fl.
Halten ligger 31 nautiske mil fra Frøya, fast båtforbindelse med Frøya hver helg, kun i sommersesongen. Utenfor sesongen kan man benytte privat skyss.            
Fra brygga på Siholmen.
Vi snoket litt rundt på brygga (hvor det forøvrig er bra med parkering) og kom etterhvert i kontakt med mannskapet på hurtigbåten Frøya. Så viste det seg at vi for en gangs skyld hadde kjempeflaks, neste dag var sesongens siste tur ut til Halten og værprognosene var fortsatt gode.
Turen ville ta mesteparten av dagen, vel to timer hver vei og to timer til rådighet på Halten.

Frøya er ganske forskjellig fra Hitra, ingen fjell, landskapet domineres av lyngheier, nakne koller og myrstrekninger. Kysten er rik på lune viker og sund, en drøm for småbåtliv.
Fiske er hovednæringen. Turistinfoen går langt i garantere fisk til alle som holder i et snøre på havfisketurer.

Vi ville som alltid ut på det ytterste nes og la dagens rundtur ut til Nord Dyrøy og Sør Dyrøy. Har man god tid til rådighet er det bare å finne et sted og parkere, rusle rundt og nyte omgivelsene. Veiene er smale, noen steder veldig smale, men til forskjell fra Hitra var trafikken mye mindre. Jeg vet ikke hvordan trafikkbildet er utenom sommersesongen, men det var på ingen måte vanskelig for bobil såfremt man tar det noenlunde pent og slipper andre forbi.


Timene gikk fort, og vi fant etterhvert ut at vi trengte strøm til lading og nedlasting av kamera før Haltenturen. I lokalavisen hadde vi lest at bobilturister var velkomne til å overnatte ved gjestebrygga i Dørvikan (Dørvikkjeila). Vi tok kontakt med en av naboene til brygga som ga oss tillatelse, vi fikk også lov å koble oss til strøm som vi betalte litt for. Dermed var det duket for nok en kveld blant brygger og båter med laks og rømme på menyen - og litt bobler.......
Et kveldsmåltid av de sjeldne, vi feirer turens høydepunkt.
Du finner en liten film på videosiden.
Flere bilder:
http://maritogjarlbilder.blogspot.com/2012/04/2011-august-frya.html




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar