søndag 5. januar 2014

Hjemtur via Stord, Grindafjord og Åkrafjorden, Hordaland. - 2012 august.

Det var tid for hjemtur, vi hadde brukt altfor lang tid på Bømlo og vårt besøk på Stord ble begrenset til en rundtur rundt øya med overnatting i Fitjar, hvor vi fikk plass i gjestehavna. Vi ankom om kvelden og fikk ikke sett så mye av Fitjar, til gjengjeld hadde vi fått orkesterplass til en praktfull solnedgang.

Fitjar brygge.
Neste dag bevilget vi oss en lang lunsj i Leirvik på moloen i båthavna og kunne beundre Storddøra, en moderne skulptur i stål og glass, plassert ytterst på moloen i innseilinga til Leirvik. Skulpturen er en
Laikaen på gjestebrygga i Fitjar, Stord.

16 meter høy "portal", satt sammen av 20 kuber i glass. Inne i hver kube sitter en propell som roterer i vind. Flott kunstverk.

Storddøra, skulptur ved innseilinga til Leirvik, Stord.

Bilferja mellom Stord og Bergen
Leirvik, Stord.
Etter Stord fulgte  E39 mot Haugesund helt til Grinde, der fant vi frem til en superfin campingplass ved fjorden. Grindafjord Feriesenter ligger nydelig til i terrasser ned til stranda, og har  mange fine plasser til bobiler i strandsonen. Her er saltvannsbasseng og kafe. Men det beste er likevel sjøen og utsikten. Her kunne vi gjerne ha tilbrakt flere dager.
Vi fant oss plass "ytterst på knausen", tok ut stolene våre og tilbrakte kvelden (og neste morgen) med ansiktene vendt mot fjord og fjell. Flyttet oss bare når det var helt nødvendig, som f.eks. for å hente mer kaffe.
Kveldsstemning, Grindavåg Ferisenter, Haugesund.


Ut på veien igjen, neste dag. Kjørte rv 513 rundt fjorden og tok en avstikker innom Skjoldastraumen og tittet  på landets eneste saltvannssluse som fortsatt er i drift.

Skjoldastraumen, nord for Haugesund.
Etter lunsj bar det videre til Solheim, og videre på rv 134 langs Åkrafjorden. Strålende sol og blågrønn sjø ga oss mange glitrende synsinntrykk, men akk så så vanskelig å fotografere.
Særlig Langfossen ga oss hodebry. Den er Norges femte høyeste foss, og er kåret av CNN til en av verdens ti vakreste fosser.
Langfossen, Åkrafjorden. Hordaland.
I følge informasjon som vi fikk i souvenirkiosken var det planer om å sette i gang med båtturer på fjorden, kanskje i 2013. Forhåpentlig blir det da muligheter for å gå i land på andre siden av fjorden. Kiosken solgte også lokale produkter som geitost og smør. God ide!
Mer info om Langfossen, se http://www.visithaugesund.no/no/Akrafjorden/Produkt/?TLp=495862

Parkering ved Langfossen
Fra Åkrafjorden går veien gjennom Sørdalen, mange flotte utsiktspunkter, vi tok sjansen og snirklet oss den smale gamleveien gjennom Rullestadjuvet. Det angret vi ikke.

Fjæra - innerst i Åkrafjorden. Hordaland.
Flere Bilder, se:  http://maritogjarlbilder.blogspot.no/2014/01/hjemover-via-stord-grindafjord-og.html






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar