søndag 10. februar 2019

Läckö slott og Mariestad. Vänern. Sverige - 2015.

Etter en lang vår uten noen lengre bobilturer styrte vi mot Sverige en vakker sommerdag i juni. Reisemålet var "et eller annet sted" ved Vänern. Vi har tidligere "saumfart" mye av området på vestsiden av innsjøen, denne gangen ville vi til sør- og østsiden, bl.a. ville Marit se Läckø slott. Det var ikke lange kjøreturen, ca 20 mil. Valget falt på  Läckö camping midt i tjukke skauen, noen hundre meter fra slottet. Skogscamping med plasser for bobil, campingvogn eller telt. Noen av plassen er i litt kupert terreng, litt uvant, men veldig stille og fint. Vi var litt uheldig - vi ankom akkurat den dagen da de store skogsmaurene slipper vingene - det var enormt mange av dem, og de var kjempestore.
Til og begynne med var det litt ekkelt vi skjønte vi ikke hva dette var for noe og vi foretrakk å spise inne. Såvidt vi forsto er dette noe som varer bare par dager og det er verst midt på dagen.
Her kan du se en kort video fra turen og området ved Läckö Slott:


I kveldingen leste vi brosjyrer og kart og oppdaget at vi kunne sykle fra campen til et et idyllisk lite sted, Spiken Fiskehamn på Kållandsø.
Fin tur, delvis på litt kupert skogsvei, senere på vanlig gårdsvei. Ca 3 km med sykkel el. til fots, 10 km med bil.
Spiken Fiskehamn, Kållandsö
I motsetning til Norge (hvor innlands fiskebruk er nedlagt) har Sverige bevart en moderne innlands fiskehavn som er i full produksjon samtidig som den er utviklet til en turistattraksjon, med gjestehavn og campingplass, butikker og serveringssteder. Kjent for stor produksjon av den berømte svenske løjrom, dvs. sikrogn. Som fiskes i Vänern og foredles i Spiken! Fantastisk - sånt klarer vi ikke i Norge. https://www.vastsverige.com/lackokinnekulle/produkter/spikens-fiskehamn/

Småbåthavn og campingplass, Spiken.
Herlig lunsj på brygga med fish & chips.  Flott dag, på kvelden ble det sykkeltur ned til slottet og fine bilder i kveldslys.
Läckø Slott
På slottsvisning.....
Ny slottstur neste dag og vi rakk akkurat en guidet omvisning som ble en opplevelse. Noen ganger kan slike omvisninger være så som så. Dette var en av de beste. En meget hyggelig og kunnskapsrik guide sørget for at vi fikk et solid påfyll av svensk historie og mange gode historier.
Slottsvandring er solid trim så det var med god samvittighet vi skeiet ut med kaffe og wienerbrød før vi satte kursen ut over Kinnekulle, det bratte platået som strekker seg nordover langs Väneren, øst for
Lidköping.
Dette er en "ta det rolig" strekning, hvor det ikke gir noen mening å suse av gårde. Til tross for at det var veldig varmt ble det en flott tur. Mange herregårder og middelalderkirker. Et historisk interessant område som også er kjent fra Jan Guillo´s romaner om tempelridderen Arn. Kinnekulle er et "fjellplatå", flatt, høyeste punkt er 300 moh, med spesiell geologi. Dette gir grobunn for en rik flora, Kinnekulle kalles også for "det blommande berget".

Video fra Spiken og turen til Mariestad:

 I ettertid har vi skjønt at vi nok burde brukt litt mer tid her. Så vår oppfordringer til andre som er på disse trakter bruk litt tid hvis mulig. Du finner flere naturreservater, bl.a. Munkängarna, fine badeplasser, borgruiner og kirker. Dessuten flere vandringsleder.
http://vandrapakinnekulle.se/se/vandringar.html

Vær obs på en fint beliggende campingplass på en odde i Hällekis. Vi har ikke vært der bare sett bilder på nettet.
Målet vårt denne fine sommerdagen var havna i Mariestad på østsiden av Vänern. Det var 1. juli, fellesferien var ikke helt i gang, men sommeren var kommet for fullt og det var mange, veldig mange
bobiler på veien, vi krysset fingrene og håpet at vi fant oss en plass. Og heldigvis er det godt om bobilplasser i Mariestad.

Plassen var ryddig og fin, godt oppmerket og alt i orden. Fantastisk kveld, tur til byen, senere nøt vi en flott solnedgang og deretter fullmåne natt. For en herlig dag.                        
I 2016 ble Mariestad utnevnt som årets bobilkommune av medlemmene i den svenske Husbilklubben.
Mariestad gjestehavn. Kveldsstemning.
Flere bilder, se fotobloggen vår:
https://maritogjarlbilder.blogspot.com/2019/02/vanern-lacko-og-mariestad-2015.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar